20.06.2017 21:27

5. DOBRUŠKA MÖLKKY OPEN se hrálo „PRORADOST“

Dobruška Fest je unikátní projekt, díky kterému se spojuje hudba s netradičními sporty. Český svaz MÖLKKY nemohl již popáté u této události chybět. V rámci akce jsme nejprve v pátek prezentovali hru příchozím a v sobotu jsme uspořádali turnaj ve hře mölkky, tzv. 5. ročník Dobruška MÖLKKY OPEN, který byl letos také součástí Česko-moravského poháru ve hře mölkky.

Mezinárodní turnaje se konaly ve hrách kubb, mölkky, kanjam, free croquet, foosball, extremní golf atd. Těm, kteří neznali pravidla a neovládali potřebnou techniku, ochotně poradili zkušení instruktoři. Z našich řad se do přípravy a představování hry zapojili všichni hráči, kteří všem zvědavcům vysvětlovali pravidla (například Jarmila ze SEMTAMŤUKU si vedla jako zkušená promotérka hry mölkky). Na turnaj bylo připraveno celkem 5 mölkkových hřišť, ale bylo dostatek místa i na hřiště zkušební, takže všichni měli příležitost si hru důkladně vyzkoušet.  Přestože turnaj provázel občas déšť a bylo poměrně větrno i chladno, ani to neodradilo některé nadšence od vyzkoušení hry mölkky.

V sobotu se tedy uskutečnil 5. ročník turnaje Dobruška MÖLKKY OPEN. Nakonec v turnaji startovalo 10 týmů. Počasí sice nepřálo, ale já osobně jsem byl nadšený, jak z atmosféry, tak i z předváděných výkonů. Pro mě letos jednoznačně nejlepší turnaj na trávě. 

Nejprve se odehrála základní skupina, ve které se týmy utkaly v duelech. Vždy se hrálo na dvě kola a za každou vyhranou hru se započítal do tabulky bod, druhým pomocným kritériem byl počet vyhranýc duelů. Důležitý byl také součet bodů ze všech odehraných kol, který rozhodoval v případě shodného bodového zisku za vyhrané hry i utkání. Ve startovním poli nechyběli lídři Česko-moravského poháru a úřadující vicemistři ČR (Tomira), úřadující mistři ČR (PRORADOST) a další tradiční týmy. Poprvé v letošní sezóně se na turnaji představil také tým Lars nebo tým Potřetí z Jaroměře. Jedinými úplnými nováčky byl rodinný tým Dvorští (Dvůr Králové nad Labem).

Týmy bojovaly o postup do play off až do posledního kola, někteří účastníci předváděli opravdu hodnotné výkony a jejich přesnou ruku nedokázala rozhodit ani podpora diváků či ostatních soutěžících týmů.  Suverénně prošel základní skupinou tým Tomira (ztráta pouhých tří her), kterému zdárně sekundoval tým SEMTAMŤUK (ztráta pouhých čtyř her). Třetí místo patřilo týmu JARULE, který až do čtvrtého kola také neztratil ani bod, ale pak ho dokázala porazit Tomira v bílovickém derby. Čtvrté místo po velice bídném začátku vybojovali ZZV Důchodci (pro hráče spíše dorostenci). Páté nakonec skončily Holky z Bystrce I, až šestý nevyrovnaně hrající tým PRORADOST. Sedmé místo patřilo nakonec týmu Lars, který šel zápas od zápasu s formou stále nahoru. Velice těsně nakonec uhájily osmé místo Holky z Bystrce II, když při shodném počtu vyhraných her i výher (s týmem Dvorští) rozhodl o jejich postupu součet nahraných bodů, a tak nepostupovaly nakonec týmy Dvorští a Potřetí, ale ani pro ně ještě turnaj nekončil. Čekal je zápas o konečné deváté místo, a tedy dva body do Česko-moravského poháru. Z vítězství se nakonec po boji radoval tým Potřetí, ale i Dvorští snad neodjížděli z turnaje zklamaní, protože bodík do poháru získali i oni.

Čtvrtfinále vystavilo stopku prvním třem týmům ze základní skupiny. Holky z Bystrce II dokázaly přehrát 3:2 Tomiru. Lars si vyšlápl na dobře hrající SEMTAMŤUK 3:1 a PRORADOST se dokázala zvednout proti JARULÍM a zvítětězila také 3.1. ZZV Důchodci dokázali jako jediní z první čtyřky zvítězit a porazit Holky z Bystrce I poměrem 3:2.

Semifinále byla opět dramatická a plná zajímavých momentů, o které se staral především tým Lars, který se střetl s PRORADOSTÍ. Nejprve nám oba týmy předvedly nejdelší hru dne (3x pád na 25 bodů, hra zavřena nakonec týmem Lars po neskutečných 25 hodech). A po vyrovnaném průběhu došlo i na avizovanou novinku na pohárových turnajích, tedy Mölkkout o to, kdo bude začínat poslední rozhodující hru. Úspěšnější byla PRORADOST, která nakonec dokráčela k vítězství 3:2, ale rozhodně to neměla zadarmo. Druhé semifinále bylo také zajímavé a nakonec v něm ZZV Důchodci dokázali porazit tým Holky z Bystrce II 3:0.

I boje o další umístění měly tentokrát veliký náboj. Nakonec osmé místo připadlo Holkám z Bystrce I, když nestačily na JARULE. Další a ještě větší bitva se odehrála o konečné páté místo, kdy v souboji dvou těžkých vah SEMTAMŤUK vyzrál na tým Tomira a odsunul ho na konečné šesté místo. I díky tomuto vítězství živí tým SEMTAMŤUK stále naději na celkové vítězství v ČMP, ale potřeboval by, k reálné možnosti dobýt pohárovou trofej, co největší počet startujících týmů nebo totální selhání týmů Tomira a PRORADOST na Turnaji mistrů ve Stranným. Ale jak mi mölkkaři víme, všechno je možné.

Boj o třetí místo už byl soudcován rozhodčím a opět byl v podání týmů Lars a Holky z Bystrce II plný zajímavých momentů. Zápas opět dospěl do rozhodující páté hry, opět tedy Mölkkout a výhoda začátku páté hry pro Lars. Dalším zajímavým momentem bylo upuštění kolíku Lubošem při přípravě na hod, a tedy bohužel nula. Pak televizní kamery a několik neúspěšných pokusů o zavření hry, až to kameraman nevydržel a šel na jiné stanoviště. A pak Líbou hozená devítka a radost, při které odkopla mölkkari a trošku zmátla nepozorného rozhodčího. Ale po radě diváků zasloužená oslava třetího místa a skvělá pozvánka na finále. 

PRORADOST versus ZZV Důchodci, tzn. dva týmy, které se dobře znají ze zručských klání. Na věkem zkušenější nakonec dopadla na začátku trošku nervozita a pár nepřesných hodů přineslo vedení 2:0 pro tým PRORADOST. Pak se rozhodčí nechal opravit od diváků a začal důchodce oslovovat zažitým názvem dorostenci, a to jim nalilo novou energii a dokázali ve třetí hře zabrat a nakonec i zvítězit. PRORADOST ale nepřipustila větší komplikace a čtvrtou hru opět ovládla a slavila tedy svůj první titul z Dobruška Mölkky Open.

Po skvělých sportovních výkonech se sluší poděkovat i za skvělou atmosféru a ochotu pomáhat nám s organizací i stavěním mölekk v boji o třetí místo i finále (hlavně díky Petru Hanykovi, Tondovi Kotrlovi a Radku Královi) a samozřejmě s úklidem (díky všem, byli jste skvělí).

Slavnostní vyhlášení Dobruška MÖLKKY OPEN proběhlo večer před hlavním pódiem, první tři týmy si opět odnesly originální keramické mölkky a medaile. Ceny tentokrát předávali místostarosta Dobrušky Petr Poláček, sekretář Českého svazu MÖLKKY Josef Buzek a dvě sličné hostesky, což zejména mužští dekorovaní náležitě ocenili.

Po vyhlášení se někteří rozjeli do svých domovů, jiní šli sledovat turnaje v dalších netradičních sportech a další už se natrvalo usadili u hlavního pódia. Velký dík patří pořadatelům akce Dobruška FEST 2017 za skvěle připravené zázemí. Opravdu nic nám v Dobrušce nechybělo, snad akorát nějaký ten domácí tým v soutěži a trochu sluníčka.

Turnaj Dobruška MÖLKKY OPEN se opravdu vydařil a již se moc těšíme na příští ročník a doufáme, že mnozí z těch, kteří se s hrou mölkky seznámili letos poprvé, zavítají na festival i příští rok a přihlásí se do našeho turnaje. Tak dobrušští a všichni ostatní NEVÁHEJTE a HÁZEJTE!

Za všechny, kteří žijí mölkky, Pepa Buzek

PS: Těším se na viděnou v červenci ve Stranným a slibuji, že se budu snažit, aby se vrchol pohárové sezóny vydařil alespoň tak jako Dobruška Mölkky Open 2017 a nebojte se, zase si budeme hrát na mistrovství světa (snad vás to moc neotrávilo, alespoň budete na Rakovník snad dobře připraveni).

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno