19.09.2017 13:00

Albi Pražáci - MISTR ČR 2017, Mölkkolution MYW vítězem mistrovství ČR!!!

V sobotu 9. září 2017 od 10:00 proběhl ve sportovním areálu v Hostivaři 6. ročník Otevřeného Mistrovství České republiky ve hře mölkky. Pořadatelem akce byl Český svaz MÖLKKY a studentský spolek Finofiilit, partnerem akce ALBI Česká republika a. s. Mistrovství se zúčastnilo 25 týmů, ve kterých byli zástupci ze tří zemí (Česko, Německo a Finsko).

Soutěžily 3 zahraniční týmy, přičemž nejsilnější zastoupení mělo Německo. Mezi soutěžními týmy nechyběli obhájci loňského prvenství PRORADOST. Nechyběl ani vítěz ČESKO-MORAVSKÉHO poháru a nejlépe umístěný tým na MS, tedy tým Tomira, nebo několikanásobní němečtí šampioni tým Men o Mölkk. Do soutěže se přihlásilo i několik úplných nováčků jako například AVARIADO nebo Maukky, ale i účastnící letošního MS, tedy týmy Za Zruč veselejší, SEMTAMŤUK, Mölkky Bystrc a další.

Šampionát odstartoval podle harmonogramu. Nakonec o titul mistra ČR bojovalo 22 domácích týmů. Nejprve se odehrály zápasy ve skupinách, kdy každý s každým ve skupině hrál duel na dvě hry. Dva nejlepší týmy z každé skupiny si vybojovaly přímý postup do osmifinále, ale ani ostatní ještě nemuseli vzdávat své naděje na celkové vítězství. Hrálo se totiž předkolo play off, kde o naději na postup do osmifinále měli šanci zabojovat všechny týmy.

Boje v základních skupinách byly vyrovnané a zrodilo se hned několik opravdových překvapení na úkor favoritů. Vítězi skupin byli PRORADOST, Men o Mölkk, Mölkkolution MYW, Třináctá mölkka a 111 50. O druhá místa a tedy přímý postup se bojovalo až do posledních her a nakonec se rozhodovalo i na součet bodů. Mezi prvních deset tak nakonec pronikla Krakonošova 12, Tomira, Albi Pražáci, Dynamo a SEMTAMŤUK. Ostatní týmy se tak musely spokojit s boji v předkole play off, kde jsme hráli v pěti skupinách po třech týmech a vítěz každé skupiny a nejlepší tým na druhém místě mohl slavit postup do play off. V předkole zaválely oba týmy Za Zruč veselejší, když vyhrály své skupiny. Dále se dařilo Albi Mölkky Teamu, Mölkky Bystrc I i Albi (t)Lamy. A postup z druhého místa šťastně vybojoval tým Albi miš-maš.

Ani přímí postupující nezaháleli, hráli o lepší nasazení do play off duel na dvě vítězné hry. V těchto duelech potvrdili pozici jedniček všechny týmy mimo týmu PRORADOST, který nestačil na SEMTAMŤUK. Po těchto duelech se všichni společně odebrali do nedaleké restaurace na oběd, po kterém odstartovalo osmifinále MČR.

Osmifinále tedy přineslo hned několik zajímavých bitev. Za zmínku jistě stojí vyřazení týmu PRORADOST, který nestačil na Albi Mölkky Team, který nakonec zvítězil 2:1. V dalším duelu skončil další velký favorit turnaje Tomira, když ho dokázal zaskočit tým Albi Pražáci. Mölkky Bystrc I se také nadřely s dobře hrajícím týmem 111 50, ale nakonec vyhrály také 2:1. I ostatní zápasy měly velký náboj, i když výsledky vypadaly na první pohled jednoznačně.

Do čtvrtfinále vstoupilo překvapivou osmifinálovou výhrou namotivované Dynamo proti favoritovi Mölkkolution MYW a dokonce dokázalo vyhrát první hru a i ve druhé útočilo na zavření, ale nakonec se muselo sklonit před skvěle hrajícím soupeřem a přijmout porážku 3:1. Další překvapení přinesl německo-český souboj, když Men o Mölkk prohráli s týmem Albi Pražáci po boji 3:2. Naopak Třináctá mölkka potvrdila roli favorita a vyřadila dobře hrající SEMTAMŤUK hladce 3:0. Čtveřici semifinalistů doplnil tým Mölkky Bystrc I, který vyřadil v česko-moravském derby tým Albi Mölkky Team, když zvítězil překvapivě hladce 3:1.

Semifinále nabídlo souboj české Třinácté mölkky s německo-finským týmem Mölkkolution MYW a překvapení turnaje Albi Pražáci s týmem Mölkky Bystrc I. V obou utkáních byla vidět mölkková hra nejvyšší kvality. Přesné hody, podpořené taktickou vyzrálostí semifinalistů, dokázaly zaujmout i diváky a svou úrovní se vyrovnaly ostatním národním šampionátům.

Jedním z nejlepších zápasů mistrovství bylo bezesporu první semifinále, ve kterém došlo na střet dvou těžkých vah. Třináctá mölkka proti Mölkkolution MYW. První dvě hry ovládla Třináctá mölkka, pak ale Mölkkolution zabralo a dokázalo vyrovnat na 2:2. Došlo tedy na mölkkout o to, kdo začne poslední hru. Třináctá mölkka vyhrála rozstřel, ale i přesto se nakonec v poslední hře radoval tým Mölkkolutin MYW. Druhé semifinále bylo soubojem dvou překvapení a Albi Pražáci nakonec přehráli na skóre hladce 3:0 Mölkky Bystrc I a mohli tak předčasně slavit titul mistrů ČR.

Boj o třetí místo sliboval další mölkkové drama, neboť se střetly dva protřelé týmy dle zkušeností z MČR. Nakonec dokázala turnajové zkušenosti zúročit Třináctá mölkka a slavila po vítězství 3:0 nad Mölkky Bystrc I bronzovou příčku, což je pro ně skvělým úspěchem a i jejich fanoušci to ocenili povzbuzováním a vítězným potleskem.

Finále bylo tedy soubojem čerstvých mistrů ČR s vicemistry světa a klání bylo bohužel až příliš jednoznačné. Ač měli Češi početný domácí fanklub, na kolík se jim lepila smůla a Mölkkolution MYW tak finále drželo pevně ve své režii a nakonec zvítězilo hladce 3:0. Poprvé tedy ovládlo otevřené mistrovství ČR.

Nezbývá než si přát, aby české týmy mölkky i nadále bavily, aby nás dobře reprezentovaly doma i v zahraničí a aby nezanevřely na české turnaje a na podporu hry mölkky. Dále patří díky všem, kteří se podíleli na organizaci a přispěli ke zdárnému průběhu turnaje. Víme, že vše nebylo dokonalé, ale doufáme, že i přesto jste si MČR užili, dobře si zahráli a hlavně se pobavili, protože mölkky jsou především o zábavě. Velký dík patří také sponzorům, fanklubům některých týmů i nezaujatým divákům. Příští rok se těšíme na viděnou ve Zruči nad Sázavou při 7. ročníku MČR, při turnajích ČESKO-MORAVSKÉHO poháru a na Mistrovství Evropy v červenci také ve Zruči nad Sázavou.

Tak neváhejte, házejte a propagujte mölkky, ať se nás příští rok sejde zase o něco víc!

Za organizační tým MČR Pepa Buzek.

PS: Připomínky k organizaci i hracímu systému jsou vítány, protože chybami se člověk učí.  

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno