25.08.2015 04:12

Bravo!!! Na Slovensku jsme obhájili 2. místo

Letos jsme se zúčastnili již 7. ročníku otevřeného mistrovství Slovenska ve hře mölkky, které se konalo 1. 8. 2015 v areálu autokempu Zlaté Piesky v Bratislavě. V soutěži startovalo celkem 9 týmů ze Slovenska, 3 z ČR, 2 z Německa a jeden z Finska. Svazové družstvo bylo složené ze zkušených harcovníků (Český svaz MÖLKKY) hrálo ve složení: Michal Antoš, Josef Buzek, Leoš Školoud a Markéta Buzková. Dále ČR reprezentovaly týmy Holky z Bystrce a Mölkky Bystrc.

Počasí přálo až dost, sluníčko svítilo a bylo opravdu pěkné vedro, ale to nikomu nevadilo. Prezident SZM oficiálně přivítal všechny soutěžní týmy, vysvětlil herní systém turnaje, zavtipkoval o počasí a poté se začalo hrát.

Družstvo ČSM se v základní tříčlenné skupině potkalo s obhájci vítězství Men ò Mölkk a domácím týmem AMIČI MIEI. V základní skupině se hrálo 6 her. Men ò Mölkk vlétl do soutěže skvěle a zavíral jednu hru za druhou. I tým AMIČI MIEI dokázal jednu hru zavřít. Nakonec však po taktickém výkonu dokázalo družstvo ČSM postoupit z druhého místa, protože nerozhodoval počet výher ale součet získaných bodů ze všech her. Ostatním českým týmům se dařilo o poznání lépe, Holky z Bystrce i Mölkky Bystrc ukázaly, že rozhodně nejsou do počtu a soupeře pěkně vyděsily. Obzvláště zaujal tým Mölkky Bystrc svojí dokonalou herní disciplínou (zkrátka Tonda jako hrající šéftrenér úřadoval), což například ostřílený tým Promölkky dosud nezažil.  

Ve druhém kole byla mužstva nalosována do 4 tříčlenných skupin. Z každé skupiny postupovaly dva nejlepší týmy do čtvrtfinále podle součtu získaných bodů za 6 kol. Družstvo ČSM poměřilo síly s týmy Mölkky z Bystrce a německým Mölkk or Die. Družstvo ČSM opět nedokázalo žádnou ze šesti her zavřít, ale nakonec opět vyválčilo díky lepšímu bodovému součtu druhé místo za skvěle hrajícím týmem Mölkky Bystrc, který měl do posledního hodu náš osud ve svých rukou, ale Tonda naštěstí udržel pevné nervy a poslední hru zavřel, takže nám pomohl nechat německého soupeře na nepostupové příčce. Tým Holky z Bystrce si vybral několik slabších okamžiků a nakonec nedokázal vybojovat postup do čtvrtfinále, ale neúspěch si mohl kompenzovat koupáním v jezeře.

Od čtvrtfinále se hrálo již systémem duelů a o vítězi rozhodoval počet výher. Ve čtvrtfinále narazil tým Mölkky Bystrc na tým ZUNAKO 2. Nakonec trochu překvapivě vzhledem k alkoholovému rozpoložení týmu ZUNAKO 2, byl dosud skvěle hrající tým Mölkky Bystrc vyřazen. Tým ČSM vstoupil do čtvrtfinále proti týmu Budepršať stejně rozpačitě jako do předchozích kol a první dvě hry opět nedokázal zavřít. Až v nouzi nejvyšší za stavu 2:0 pro tým Budepršať, se nám konečně podařilo zvítězit. Čtvrtou hru jsme pak hladce ovládli. Pátá hra se stala opravdovým mölkkovým dramatem. Vlado mohl vše rozhodnout dvanáctkou, trefil skvěle, ale spadla bohužel ještě jedna mölkka v zadní části hřiště. A tak měl postup ve svých rukou Michal, chyběla nám dohodit dvojka. Michal mířil na dvojku, trefa a nakonec po pádu druhé mölkky v zadní části hřiště vybojovaný postup do semifinále.

V semifinále tým ČSM dokázal zahnat nervozitu a až překvapivě hladce porazit finský tým Päätybaari 3:0 a vybojovat tak vytoužený postup do finále. Nakonec došlo na opakování loňského finále, když druhé semifinále také poměrně hladce opanoval tým Men ò Mölkk, který porazil tým ZUNAKO 2.

Ve finále se tým ČSM utkal s největším favoritem turnaje, několikanásobnými vítězi německého šampionátu, slovenského šampionátu a vítězi dvou ročníků Mistrovství ČR ve hře mölkky, tedy německým týmem Men ò Mölkk. Finále se hrálo na tři vítězné hry. Vstup do finále jsme měli naprosto dokonalý a první hru jsme dokázali nakonec vyhrát. I v druhé hře jsme byli opravdu blizoučko vítězství. Němci hodně znervózněli a s výjimkou Johannese kupili chyby a prohozy. Měli jsme náskok a chybělo nám šest bodů. Markéta tedy hrála kupu s reálnou šancí na zahrání šesti mölekk. Nakonec padlo pět. V dalším kole bylo tedy nutné zahrát jedničku, která byla v poměrně těžké, ale hratelné pozici. Michal jako správný hráč tedy jedničku zkusil, ale bohužel spadly mölkky dvě a pád na 25 bodů. Němci tedy nakonec druhou hru zavřeli a srovnali na 1:1. Další dvě hry pak vybojovali ve svůj prospěch o opět tak vystoupali na stupínek nejvyšší.

Celé mistrovství tedy zcela zaslouženě ovládl tým Men ò Mölkk. Až na čtvrtém místě skončil nejlepší slovenský tým ZUNAKO 2. Podrobné výsledky jsou na stránkách Slovenského svazu mölkky. Naši účast bych hodnotil jako úspěšnou, Mölkky Bystrc ve čtvrtfinále a reprezentace ČSM ve finále. Hlavně týmy šéftrenéra Tondy si dokázaly, že se můžou klidně měřit i s těmi nejlepšími. Nad některými hody srdce prezidenta opravdu zaplesalo, ale některé hody mi naopak málem přivodily infarkt. Přesto patří všem týmům z naší zemičky velké díky za výbornou reprezentaci.

Po vyhlášení výsledků, předání pohárů a focení ještě proběhla malá pozvánka na Mistrovství ČR ve hře mölkky, které se letos uskuteční na Moravě v Černé Hoře, a tak pevně doufáme, že slovenské týmy se zúčastní v hojném počtu, když to mají za humny.

Celkově hodnotím MSR jako podařené, hřiště byly sice trošku hůře připravené, ale zvládli jsme to. Počasí také skvělé, i když by nemuselo být zas až takové horko. Rozhodně se nám na MSR velice líbilo a příští rok určitě opět rádi přijedeme, ale doufáme, že s většinou týmů se ještě letos v září uvidíme u nás v Černé Hoře na 4. ročníku MČR ve hře mölkky. Těšíme se na Vás.

Josef Buzek – prezident ČSM

 

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno