04.08.2016 21:05

Bravo!!! Na Slovensku jsme opět na stupních vítězů

Letos jsme se zúčastnili již 8. ročníku otevřeného mistrovství Slovenska ve hře mölkky, které se konalo 30. 7. 2016 v areálu autokempu Zlaté Piesky v Bratislavě. V soutěži startovalo celkem 10 týmů ze Slovenska, 7 z ČR, 2 z Německa a jeden tým mezinárodní finsko-srbsko-slovenský. České týmy opět přijely bojovat o ty nejvyšší příčky. Mimo tradiční účastníky (Zatím nevím, Holky z Bystrce a Mölkky Bystrc) se v soutěži objevily i úplní nováčci (Za Zruč veselejší I a II, Šimölkky a SEŠ-LOST).

Počasí přálo až dost, sluníčko svítilo a bylo opravdu pěkné vedro, jak již na Slovensku bývá tradicí, ale to nikomu nevadilo. Prezident SZM oficiálně přivítal všechny soutěžní týmy, vysvětlil herní systém turnaje, zavtipkoval o počasí a poté se začalo hrát.

V prvním kole se hrálo v základních skupinách po třech a do dalších bojů nepostoupily pouze dva týmy s nejnižším nahraným skóre ze třech odehraných her. Všechny české týmy dokázaly přes první kolo přejít do dalších bojů. Obzvláště tým Za Zruč veselejší I měl velké štěstí, když dokázal postoupit i přes několik technických chyb a problémy s přešlapy. Naopak favoriti si počínali většinou suverénně. Všechny české týmy ukázaly, že rozhodně nejsou do počtu.

Ve druhém kole byla postupující mužstva nasazena opět do tříčlenných skupin. Z každé skupiny postupovaly dva nejlepší týmy do další skupinové fáze podle součtu získaných bodů po třech odehraných kolech. Na všech hřištích se představily české týmy. Na hřišti A došlo na derby týmů ze Zruče a mezinárodního uskupení Päätybaari. V první hře doplatil tým zručských nadějí na svou nezkušenost a bohužel se vynuloval. I přes mohutný finiš zručských nadějí, tak nakonec do další fáze postoupil tým Za Zruč veselejší I a Päätybaari. Na hřišti B si postup pohlídal tým SEŠ-LOST, který po skvěle odehrané první hře pouze kontroloval náskok před druhým postupujícím týmem SMA ALFA. Na hřišti C válčil tým Mölkky Bystrc, který sice nestačil na skvěle hrající slovenský tým Primáti, ale postup z druhého místa si zkušeně pohlídal. Hřiště D patřilo Holkám z Bystrce, které prošli skupinou suverénně a se ziskem 148 bodů se těšily také z postupu z prvního místa. Hřiště E bylo svědkem jednoznačné jízdy týmu Men ó Mölkk, který zvítězil ve všech třech hrách. Postup z druhého místa si pohlídal tým Zatím nevím, který za sebou nechal slovenské PROMÖLKKY. Hřiště E bylo doménou německého týmu NPV1. Šimölkky statečně bojovali, ale na postup to proti zkušenějším týmům nestačilo, ale přesto si připsali cenné turnajové zkušenosti.

Po dobrém obědě a smočení v jezeře se začala hrát klíčová fáze turnaje. Ze čtyř tříčlenných skupin postupoval vždy pouze vítěz skupiny do semifinále. A začaly plát i emoce. Dosud poklidný turnaj se zvrhl v drama a některé týmy dokonce bojovaly doslova na ostří nože.

Na hřišti A došlo na česko-moravsko-slovenské derby. Mölkky Bystrc, Za zruč veselejší I a SMA ALFA, to byl zápas, kde emoce opravdu plály a někdy se chování soutěžních týmu s rostoucím adrenalinem dostávalo až za hranici slušného chování. Nevraživost panovala zejména mezi oběma českými týmy. Po tvrdém a vyrovnaném boji nakonec slavila historický úspěch Zruč, když dokázala postoupit do semifinále, ale o jejich postupu a sportovním nesportovním chování se ještě dlouho diskutovalo.

Na hřišti B došlo na česko-německo-slovenské derby. Potkaly se dvě těžké váhy, tým Men ó Mölkk a SEŠ-LOST. Oběma týmům statečně sekundoval tým Budepekne. První kolo ovládla SEŠ-LOST, využila výhody začátku a vybudovala si náskok slušných 11 bodů na německé favority. V druhém kole došlo na zajímavý závěr, kdy tým SEŠ-LOST ve snaze zahrát, co nejvíce bodů měl 49 bodů a oba Pepa i Aleš minuly jedničku, když obzvlášť Pepova (přiznávám se Pepa Buzek) byla dobře hratelná. Nakonec tým Men ó Mölkk hru zavřel a tak na třetí klíčový hod prezidenta Leoška nedošlo. V třetím kole dolehla na naše ruce asi nervozita i smůla zároveň, chtěli jsme si pohlídat náskok, ale kvůli mnoha našim nepřesnostem jsme nakonec na německé soupeře opět nevyzráli a ti mohli slavit opět postup do semifinále.

Hřiště C bylo bez české účasti a postup vybojoval tým NPV 1, který vyřadil dobře hrající slovenské Primáty, kteří si ale druhým místem ve skupině zajistili titul mistrů Slovenska, neboť mezi nejlepší osmičkou týmů byli jediným týmem ze Slovenska.

Hřiště D překvapivě jednoznačně opanoval tým Zatím nevím, který vyhrál skupinu zcela suverénně, když ani jeden ze soupeřů nedostal ani jednu možnost hru zavřít. A byli to soupeři kvalitní Holky z Bystrce a Päätybaari.

Boj o páté místo ovládli Primáti, kteří si dokázali poradit jak s týmem Holky z Bystrce, tak s týmem SEŠ-LOST a obzvláště v boji s týmem SEŠ-LOST ukázali, že jsou důstojnými mistry Slovenska, neboť dvakrát zavřeli technicky náročnými hody (vypichy).

Semifinále se hrálo na tři vítězné hry a bylo česko-německou záležitostí. V prvním semifinále nastoupilo překvapení turnaje tedy tým Za Zruč veselejší I proti týmu Men ó Mölkk a německá mašina ukázala svojí suverenitu. První hra 50:36, druhá hra 50:31 a až ve třetí hře náznak odporu a nakonec porážka 50:43. Němci slavili třetí finále za poslední tři MSR.

Druhé semifinále bylo o poznání vyrovnanější. NPV1 proti českým Zatím nevím, první hra 50:39 pro NPV1, druhá hra zrcadlově pro Zatím nevím. Třetí a čtvrtá hra pak v režii českého týmu a výhry 50:30 a 50:33, když postup do finále zlatou rukou vystřelil Milan Varga skvěle trefenou sedmičkou v chumlu.

Boj o třetí místo přinesl utkání překvapení turnaje týmu Za Zruč veselejší I se zkušeným německým NPV1. Na začátku se zručským nedávalo moc nadějí, ale překvapivě ovládli první hru 50:42. V druhé hře se přestalo dařit a tak NPV 1 hladce vyrovnalo po výhře 50:24. Třetí hra ale přinesla nervozitu na německé ruce a zručští šli do trháku po výhře 50:27. Ve čtvrté hře pak po disciplinovaném výkonu Zruč dokázala vyhrát 50:41 a mohla slavit historický úspěch, tj, třetí místo na 8. MSR.

Finále bylo také dramatické až do poslední možné hry. V začátku i Men ó Mölkk ukázali, že nervozita se jim nevyhýbá a tým Zatím nevím toho dokázal využít a vyhrál první hru 50:33. Další dvě hry byly v režii německého týmu, když Češi ačkoliv diktovali průběh hry a měli šanci zavřít, tak dvakrát spadli na 25 bodů. Hry tedy ztratily dvakrát v poměru 50:31. Čtvrtá hra přinesla opět drama a kluci, kteří Zatím neví, co to je vítězství na Slovensku, zabojovali a slavili vítězství 50:46. O tom, kdo začne rozhodující pátou hru rozhodl los (hod mincí) a štěstí stálo při Češích, kteří měli tedy výhodu rozstřelu. To bylo ale to poslední, co se týmu Zatím nevím ve finále podařilo. Rozhoz Lubošovi nesedl a i další členové týmu body pouze paběrkovali, a tak Men ó Mölkk slavil výhru 50:35.

Celé mistrovství tedy zcela zaslouženě ovládl tým Men ò Mölkk, který dosáhl historického hattricku, když ovládl tři po sobě jdoucí slovenské šampionáty.  Český svaz MÖLKKY  má také takový malý hattrick, když potřetí ve finále byli Češi. Až na pátém místě skončil nejlepší slovenský tým Primáti. Podrobné výsledky jsou na stránkách Slovenského svazu mölkky. Naši účast bych hodnotil jako úspěšnou, pět týmů mezi nejlepší osmičkou. Dva týmy na bedně, historický úspěch Za Zruč veselejší I (tvrdě koučovaný Leošem Fialou) a druhé místo Zatím nevím (tradičně pod taktovkou Luboše Vlka, tentokrát s nováčkem Kamilem). Nad některými hody srdce sekretáře opravdu zaplesalo, ale některé hody mi naopak málem přivodily infarkt. Přesto patří všem týmům z naší zemičky velké díky za výbornou reprezentaci.

Po vyhlášení výsledků, předání pohárů a focení ještě proběhlo koupání v jezeře a dále pokračovala volná zábava typicky v slovenském duchu. Pevně doufáme, že slovenské týmy se zúčastní 3. 9. 2016 v hojném počtu 5. mistrovství ČR ve hře mölkky, které se koná v Černé Hoře, když to mají za humny.

Celkově hodnotím MSR jako podařené, hřiště byly proti loňsku lépe připravené. Počasí také skvělé, i když by nemuselo být zas až takové horko. Rozhodně se nám na MSR velice líbilo a příští rok určitě opět rádi přijedeme, ale doufáme, že s většinou týmů se ještě letos v září uvidíme u nás v Černé Hoře na 5. ročníku MČR ve hře mölkky. Těšíme se na vás.

Josef Buzek – sekretář ČSM

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno