30.05.2017 02:55

Češi si podmanili Vídeň :-)

V sobotu 27. 5. 2017 se ve Vídni uskutečnilo 1. Otevřené mistrovství Rakouska.  Šampionát se konal v parku Augarten a organizačně ho zajišťoval tým mladých mölkkařů Mölkkings. V soutěži startovalo 20 týmů, které byly rozděleny do dvou základních skupin. ČR zastupovaly týmy ZZV (Leoš Fiala, Mária Fialová, Martin Kadlec a Monika Pěnkavová), Czech Mölkky A (Josef Buzek, Marie Šenková, Markéta Šenková) a Czech Mölkky X (Leoš Školoud, Michal Antoš a Markéta Buzková).

Postupový klíč ze základních skupin byl poměrně mírný, když z každé skupiny postupovalo 8 nejlepších týmů do play off (každý odehrál ve skupině 9 zápasů na dvě hry). V play off se hrálo na tři vítězné hry. V základních skupinách se nám celkem dařilo a všechny týmy dokázaly postoupit do play off. Czech Mölkky X postup z druhého místa, Czech Mölkky A postup ze čtvrtého místa stejně jako tým ZZV.

V osmifinále vystavili stopku týmu ZZV hráči NPV Mölkky. ZZV nakonec prohrálo 3:1. Ale v boji o konečné umístění hrál tento tým skvěle a nakonec vybojoval konečné 9. místo. Úspěšnější byl tým Czech Mölkky A, který po bezchybném výkonu hladce 3:0 přehrál tým zkušených slovenských harcovníků, tedy PROMÖLKKY.  Podobně úspěšný byl i tým Czech Mölkky X, který dokázal zvítězit nad týmem Mölkky from Finland také 3:0.


Čtvrtfinále se stalo konečnou pro tým Czech Mölkky A, když nestačil na dobře hrající tým Mölkkynators I z Grazu. Utkání bylo vyrované, každý si držel výhodu začátku hry a tak byl stav 2:1 pro rakouské protivníky. Ve čtvrté hře Češi drželi slibný náskok a měli příležitost dvakrát hru zavřít samostatnou šestkou ve střední vzdálenosti. Přišli však dva prohozy a soupeři se mezitím podařilo dohrát body, tak aby dokázal zavřít. To druhý tým Czech Mölkky X byl úspěšnější a dokázal postoupit po výhře nad Mölkkings 49ers do semifinále, kde mohl pomstít přemožitele týmu Czech Mölkky A, který nakonec skončil na pěkném 7. místě.

Již v semifinále se odehrála rozhodně nejkrásnější mölkková bitva celého dne a Češi byli u toho. Klání proti Mölkkynators I bylo opravdu podívanou pro všechny mölkkové fajnšmekry. První tři hry byly opravdu zajímavé, plné pěkných hodů a náš tým po třetí hře prohrával 2:1. Šel do hry čtvrté s výhodou začátku. Hody se střídaly až do samotného závěru, kdy situace dospěla do stavu, kdy Czech Mölkky X zavíraly osmičkou, která byla v zadní části hřiště nejdále ze všech mölekk a Mölkkynators šestkou která byla vpředu a navíc zcela samostatně. Na tahu byli naši a po bouřlivé týmové diskusi se k mölkkari postavila Markéta a šla hrát číslo 8. Diváci moc nevěřili, že bude úspěšná a vycítili, že ani hráčka si zcela nevěří. Ta ale zamířila a zcela neomylně osmičku srazila. Mezi diváky to zašumělo, protože bylo srovnáno na 2:2.

Bylo tedy třeba rozhodnout, kdo začne poslední hru. O tom nerozhodovaly nahrané body ani postavení ve skupině, ale Mölkkout (mölkkový rozstřel – mölkky se postaví v předepsané vzdálenosti v řadě za sebou, začne se od sedmičky, pak je devítka, jedenáctka, dvanáctka, desítka a osmička. Začnou se stavět ve vzdálenosti 3,5 metru a mezi postavenými mölkkami je vzdálenost cca na dva kolíky. Každý z hráčů týmu má jeden hod a hází se stále do stejného postavení, pak se sečtou nahrané body a vítěz začne rozhodující třetí hru). Další klíčovou chvílí je, kdo začne v rozstřelu jako první, a o tom rozhodl hod mincí. První tedy začal tým Mölkkynators I.

První hod znamenal hozenou sedmičku a na mölkkari šel Michal. Poctivě zamířil a nádherně trefená dvanáctka a tedy vedení 12:7 po prvním kole. Mölkkynators kontrují opět sedmičkou a na mölkkari přichází Markéta, která též míří na sedmičku, ale míjí. Po druhém kole tedy stav 12:14. Mölkkynators mohou rozhodnout, ale hrají opět sedmičku, a tak je tu stále šance na vítězství i pro Čechy. Stav před posledním hodem je 12:21. Je tedy třeba hodit minimálně devět bodů. Na mölkkari přichází Leoš, dlouze míří a podobně jako Michal trefuje dvanáctku. Mezi diváky to jen zašumí. Je to výhra 24:21. Pátou hru tedy začíná tým Czech Mölkky X. Soupěř je viditelně rozhozen, ale i přesto se nevzdává, ale Češi jsou v laufu a vítězí v rozhodující páté hře a slaví postup do finále.

Ve finále se opakuje bitva ze skupiny s týmem Mölkkynators II a po poměrně přesvědčivém výkonu slaví vítězství 3:0 Češi. Více z finále bude k vidění na stránkách youtubového kanálu Mölkkings, kde se brzy objeví finálové video.

Po slavnostním vyhlášení proběhlo ještě společné focení. Týmy Mölkkynators nakonec slavily druhé a třetí místo v turnaji, ale stupínek nejvyšší patřil týmu Czech Mölkky X. Cesta domů byla opravdu veselá. Tímto ještě jednou děkuji za skvělou reprezentaci českých mölekk i svazu a věřím, že podobně úspěšně proběhne i šampionát v Německu, kam se letos chystají čtyři kompletně české týmy. Pořadatelům patří díky za pozvání i organizaci, myslím, že mohou být s prvním ročníkem opravdu spokojeni. Já už začínám trénovat na Dobruška Mölkky Open, protože věřím, že i tam se sejde dobrá konkurence. Tak neváhejte a házejte!!!

Za ČSM Pepa Buzek 

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno