18.07.2018 22:14

Turnaj mistrů Stranný – vládla Tomira, která kraluje i poháru!!!

V sobotu 14. 7. 2018 se uskutečnil na multifunkčním hřišti ve Stranném třetí Turnaj mistrů ve hře mölkky, který byl opět vrcholem Česko-moravského poháru. A bylo se na co koukat ještě dříve, než začal samotný turnaj.

Na rožni se již pomalu začalo opékat pěkné prasátko, točilo se kácovské pivíčko a k tomu nechyběly k zakousnutí výborné buchty od místních i přespolních děvčat, která neváhala a napekla. Zkrátka pravá atmosféra, na kterou jsme zvyklí i z jiných akcí pořádaných u nás ve Stranném.

Hlavně díky aktivnímu přístupu Petra Málka, který vzal opět post delegáta turnaje ČSM opravdu svědomitě, byla i účast domácích týmů velmi pěkná a kvalita hráčů byla opravdu veliká. Nakonec se do turnaje přihlásilo 22 soutěžních týmů. Ve startovním poli nechyběli obhájci loňského prvenství Třináctá mölkka, haloví mistři ČR a vítězové Česko-moravského poháru 2017 tým Tomira a hlavně další tradiční pohárové týmy, ale i nováčci turnaje.

Nejprve se odehrála bitva v základních skupinách, ve kterých se hrálo systémem každý s každým. Do play off postupoval z každé skupiny pouze vítěz. Týmy na druhých a třetích místech se pak utkaly v předkole play. Hrálo se na tři vítězné hry a bylo se opravdu na co koukat. Nakonec postup do play off vybojovaly týmy Týn tým, PRORADOST, Mölkky Bystrc II a Dynamo. Naopak již po základní skupině se poroučel z turnaje tým Třinácté mölkky, na jejichž úkor pronikl po dobrém výkonu do předkola domácí tým Červíci. Ale nepostoupili ani další favorité SKM ZZV D, Mölkky Bystrc I nebo Lobestar.

Už ve čtvrtfinále začalo na hřištích přituhovat a bylo znát, že jde opravdu o hodně. Hrálo se opět na tři vítězné hry. Asi nejpikantnější byl souboj mezi týmy PRORADOST a Albi Mölkky Teamem, který nakonec skončil hladkou výhrou Albi Mölkky Teamu 3:0. SEMTAMŤUK nepodcenil dosud také dobře hrající Týn tým a nakonec vybojoval těsnou výhru 3:2. Jinak se překvapení nekonalo a do semifinále proklouzla také Tomira na úkor týmu Mölkky Bystrc II, který si ale hru užíval a nakonec odešel poražen se ctí 3:2. Poslední čtvrtfinále bylo soubojem dvou nováčků turnaje, ve kterém nakonec jitovl porazil zručské Dynamo 3:1.

V boji o konečné 11. místo nakonec zúročil své zkušenosti tým W.W.W., který na dvanácté místo odsunul domácí Červíky. O dva body do poháru zabojoval tým SSZ, jehož hráči po boji přehráli 2:1 Kotrmelky, které i tak slavily jeden pohárový bodík a také nejlepší pozici mezi čistě ženskými týmy.

Velice napínavý byl opět i boj o 5.-8. místo, neboť i tam se rozhodovalo o co nejlepším pohárovém umístění. Překvapivě ale nakonec páté místo vybojoval Týn tým, který porazil 2:1 zkušený tým PRORADOST. V boji o sedmé místo pak excelovaly Mölkky Bystrc II, které přehrály zručské Dynamo 2:1.

Semifinále bylo také napínavé, opět na tři vítězné hry. Tým Tomira překvapivě hladce porazil tým SEMTAMŤUK 3:0 a Albi Mölkky Team si smlsl na týmu jitovl také 3:0. I přesto byla obě semifinále plná emocí i napětí.

Boj o třetí místo tak svedl dohromady jitovl a SEMTAMŤUK. Po pěkném boji nakonec potvrdil vzrůstající formu tým jitovl a SEMTAMŤUK odsunul na bramborovou pozici, která byla po výkonech v zákadní skupině pro tým SEMTAMŤUK možná trošku zklamáním.

Zato finále mělo opravdu náboj, Tomira proti Albi Mölkky Teamu. Po prvních oťukávacích pokusech a za podpory přihlížejících diváků se bylo na co koukat. Tomira šla rychle do vedení 2:0, ale Albi Mölkky Team hráčským pojetím dokázal stav srovnat a šlo se do páté a tedy rozhodující hry. Rozstřel o právo začátku této hry vybojovala Tomira a byl to klíčový faktor jejich úspěchu. Nakonec lepší nervy a přesnější ruku potvrdil tým Tomira, který finále opanoval a zvítězil 3:2, ale rozhodně to nebylo vítězství lehké.

Hned po finále následovalo vyhlášení výsledků, kterého se aktivně zúčastnil i startosta obce Stranný Karel Vojta. Nejprve se vyhlašovaly doprovodné kategorie, a tak v dětském turnaji se staly vítězi Gymnastické opice (nakonec startovaly tři týmy). V turnaji nováčků vládl tým Rabasovi (nakonec pět soutěžních týmů) a odnesl si tak domů z turnaje jednu z hracích sad. V utkání „profesionálů“ o láhev třešňovice nakonec zvítězil tým Mölkky Bystrc I.  Pak už se přešlo k vyhlašování hlavního turnaje. Vyhlašovalo se už od pátého místa a ceny byly opravdu hodnotné, když tým na pátém místě si odnesl sladkých 20 euro na hráče. A co teprve vítěz, který mimo poháru, pamětních tužek, láhve chlazeného sektu a medailí bral i opravdu sladkých 500 euro na hlavu, a to už je teda pořádný balík.

Po vyhlášení výsledků turnaje mistrů proběhlo také vyhlášení konečných výsledků Česko-moravského poháru 2018. Putovní pohár přebral z rukou starosty obce Stranný tým Tomira, který se tak stal čtvrtým držitelem tohoto poháru a také historicky prvním obhájcem této trofeje. Vítězstvím v poháru si tým Tomira vybojoval účast v soutěži národů na mistrovství světa, kde se představí v konkurenci týmů z 12ti zemí světa (počet týmů ještě nemusí být konečný). Slavnostní ceremoniál vyhlašování strannského turnaje byl zakončen vyhlášením Miss Turnaje mistrů v mölkky. O volbu tří nejhezčích žen turnaje se postarali místní muži z týmu Legie Dřeváků. Po vyhlášení pokračovala volná zábava a dokonce došlo i na další zápasy hlavně mezi domácími týmy. Někteří předváděli opravdu netypické mölkkové dovednosti, a tak se nám na baru občas tvořila i menší fronta.

Závěrem chci poděkovat všem za pomoc a podporu při organizaci Turnaje mistrů ve Stranném, jmenovitě VŠEM za pomoc na baru, delegátovi ČSM panu Petru Málkovi za vzornou reprezentaci a dbání na hladký průběh turnaje, OÚ Stranný za poskytnutí zázemí a všem účastníkům za to, že k nám do Stranného vážili cestu. Věřím, že to stálo za to a snad se brzy ve Stranném opět při nějakém turnaji potkáme. Teď už ale všichni pilně trénujte na mistrovství Evropy, které nás již za pár dní čeká ve Zruči nad Sázavou. Bylo by prima, kdyby se Češi v silné mezinárodní konkurenci neztratili. Já jim budu držet palce přímo na místě, a co vy?

Za rozsáhlý organizační tým sepsal Pepa Buzek

PS: Těšíme se do Zruče!!!!

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno