15.05.2018 16:00

V. Jarní zlatá zručská mölkka se stala kořistí týmu PRORADOST, známe také nové mistry Posázaví

V sobotu 12. května 2018 od 10:00 hodin proběhl na tenisových dvorcích TJ Jiskra Zruč nad Sázavou turnaj V. Jarní zlatá zručská mölkka. Pořadatelem akce byl spolek přátel Zruče nad Sázavou v čele s Leošem Fialou – člen ČSM (více o spolku se dočtete zde). Turnaje se nakonec zúčastnilo 40 soutěžních týmů. Složení týmů bylo opravdu rozmanité, nechyběly kompletně dětské týmy, dámské týmy nebo rodinné týmy. Hlavně ale nechyběla dobrá nálada a zdravá soutěživost.

Ve startovním poli nechyběl tým lídrů Česko-moravského poháru (obhájců loňského prvenství) a úřadujících halových mistrů ČR (Tomira).  Letos poprvé do Zruče dorazil také slovenský tým PROMÖLKKY. Samozřejmě nechyběli domácí matadoři (Za Zruč veselejší, Lobestar, Dynamo, Pälläsyt, atd.), ale i týmy úplných nováčků.

Turnaj odstartoval podle harmonogramu. Bylo připraveno celkem 16 mölkkových hřišť. Každý tým odehrál v základní skupině čtyři duelová utkání. Vždy se hrálo na dvě kola a za každou vyhranou hru se započítal do tabulky bod. V případě bodové shody rozhodoval součet nahraných bodů ze všech her. Nejlepší tým z každé skupiny postoupil přímo do osmifinále a o zbylá místa se v duelech utkaly týmy na druhých a třetích místech ze skupin. Ale i ti, co nepronikli mezi 24 nejlepších, měli stále šanci zvítězit v turnaji „Poslední šance“.

V základní skupině se odehrálo několik opravdu pěkných a nervy drásajících zápasů. Některým favoritům se nakonec nepodařilo postoupit ani do vyřazovací části turnaje, což byl třeba případ Albi Mölkky Teamu, který v posledním kole základní skupiny narazil na Třináctou mölkku a potřeboval v zápase nutně bodovat, což se mu nakonec nepodařilo. Ačkoliv například tým Proradost si nepočínal také zcela suverénně, na postup jeho výkony nakonec stačily.

Již v osmifinále došlo k souboji dvou těžkých vah, když na sebe narazily týmy Proradost – Třináctá mölkka. Trošku překvapivě se tento duel stal zcela jasnou záležitostí týmu Proradost. Dalším soubojům nechybělo napětí a rodily se i překvapivé výsledky.

Čtvrtfinále bylo plné dramatických soubojů a nakonec se rodila i malá překvapení. Nováček turnaje, tým My to vypijem, jasně postoupil do semifinále. Další nováček, tým MIJA, se musel sklonit před týmem Proradost. Semifinále dále dobyl tým SEMTAMŤUK a také favorit a obhájce titulu tým Tomira.

V prvním semifinále svedl pavouk dohromady nejlepší domácí tým My to vypijem a tým SEMTAMŤUK. Po vyrovnaném boji se do finále nakonec probojoval, možná trošku překvapivě, nováčkovský tým My to vypijem. Druhé semifinále bylo soubojem týmů Tomira a Proradost a vítězství slavila Proradost, a to hlavně díky přesnější ruce a pevnějším nervům.

Boj o třetí místo byl kláním Tomiry proti SEMTAMŤUKU.  A jak to dopadlo? Pro SEMTAMŤUK z toho bylo první pódiové umístění sezóny a důležitých osm bodů do pohárového žebříčku, ale i Tomira mohla být s předvedenou hrou opravdu spokojená.

Finále bylo tedy utkáním Proradosti s týmem My to vypijem. Stalo se opravdu důstojným zakončením sobotního mölkkového klání a rozhodně Proradost nezískala vítězství zadarmo, když po boji nakonec zvítězila 3:1 na sety. Vítězem doprovodného turnaje „Poslední šance“ se stal domácí tým Pälläsyt.

Slavnostní vyhlášení bylo zahájeno předáním upomínkové ceny pro věrné a pravidelné účastníky tohoto turnaje. Dále byl oceněn nejmladší a nejstarší účastník turnaje a pak byly vyhlášeny nejlepší týmy turnaje.

V neděli se soutěžilo hned v několika kategoriích a startovalo se již od 9:30 hodin. Počasí hře přálo, a tak se podařilo všechna utkání zdárně odehrát. Nejobsazenější byla soutěž mužů, kde se z vítězství radoval domácí Karel Čapek. Soutěž žen ovládla Markéta Buzková. Ve dvojicích můžů slavila výhru dvojice Kotrlovic, v mixech dvojice Kotrlovic a zástupci Bílovce se objevili i v dalších kategoriích. Vítězem superfinále, ve kterém se netradičně utkaly dvojice, i jednotlivci se stal Pavel Tisovský z Bílovce. Kompletní výsledky naleznete zde.

Atmosféra i úroveň celého mölkkového víkendu byla opět skvělá. Věřím, že všichni si turnaj užili, a tak nezbývá než poděkovat za skvělou organizaci a těšit se na další ročník. Pokud si to ale chcete hodit dříve, tak neváhejte a hlaste se na JABLONECKO-JIZERSKOU 50. V poháru se nám pořadí pěkně zamotává, a proto se určitě do Jablonce NAD JIZEROU vydejte. Bude to stát za to.

Pepa Buzek

PS: Moc se mi líbily rodinné mölkkové klany Loudovic a Kotrlovic. Což se projevilo hlavně v neděli na stupních vítězů a na společné poturnajové fotografii, kdy se fotografující památně dotázal kam až sahají Kotrlovi? Dále mě pobavil skvělý vtip kamaráda ze Zruče, který parodoval pořad Co na to Češi ve Zruči nad Sázavou – 100 Čechů jsme se zeptali, kdo je Karel Čapek – 5 správných odpovědí spisovatel, 95 správných odpovědí Mistr Posázaví 2018. Myslím, že to dost vypovídá o tom, že letní Mistrovství Evropy bude stát za to. A třeba i Karel Čapek napíše další skvělý mölkkový příběh. Pokud chcete být u toho více informací naleznete zde.    

 

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno