02.03.2018 09:46

Rakovnické mölkkování ovládl opět tým Tomira!!!

O víkendu 24. – 25. 2. 2018 proběhlo v areálu sportovního centra CAFEX Rakovnické mölkkování. Byl to startovní turnaj letošní pohárové sezóny spojený s galavečerem mölkky, kde byli vyhlášeni vítězové ankety za rok 2017. Nakonec v turnaji startovalo 15 týmů, ve kterých byli zástupci od mladších až po ty dříve narozené. Týmů sice mohlo být o malinko více, ale ti co přijeli, rozhodně nelitovali, protože měli možnost strávit víkend nabitý hrou mölkky.

Asi největším lákadlem byl start úřadujících halových mistrů ČR (tým Třináctá mölkka). Dále ve startovním poli nechyběl tým loňských vítězů Česko-Moravského poháru a obhájců loňského prvenství na tomto turnaji (Tomira). Jako bonbónek nebo lépe třešnička na dortu ve startovním poli nechyběli několikanásobní mistři Německa (tým Men O Mölkk). Jako nováčci se také představily týmy Kotrmelky, SSZ a SSZ A.

Rakovnické mölkkování odstartovalo vlastně již v pátek večer, kdy proběhlo rozlosování soutěžních týmů do základních skupin. Deset soutěžních týmů dorazilo již na páteční losování a většina jich zůstala i na valnou hromadu ČSM. Pro hráče asi nejzajímavější rozhodnutí VH je, že vítěz právě startujícího Česko-moravského poháru bude mít možnost ČR reprezentovat v soutěži národů na letošním mistrovství světa a získá také zaplacené startovné na MS i kapesné 15 000 Kč na cestu do finského Pori.

V sobotu jsme po slavnostním zahájení odstartovali první hrací den. Herní systém byl připraven tak, aby si všechny týmy dostatečně zahrály. Nejprve se rozhořel boj v základních pětičlenných skupinách. Hrálo se na dva vítězné sety. Rozhodujícím kritériem pro postup do čtvrtfinále byl počet vyhraných duelů. Jako pomocné kritérium při shodě posloužil počet bodů za vyhrané hry. A jako třetí pomocné kritérium nám posloužil průměr bodů za všechny odehrané hry. První dva týmy z každé skupiny postupovaly přímo do čtvrtfinále, ale hra pro ně také ještě nekončila, neboť bojovaly o nasazení do play off. Týmy na třetích a čtvrtých místech pak utvořily šestičlennou skupinu, ve které se hrálo opět systémem každý s každým na dvě vítězné hry. První dva týmy v konečném pořadí pak obsadily zbylá dvě místa v nedělním play off.

Již během soboty byly vidět opravdu skvělé mölkkové výkony, ale i opravdu neuvěřitelné hody. Překvapením turnaje se stal tým Lobestar ze Zruče nad Sázavou, který se dokázal probít do čtvrtfinále z druhého místa. Smolařem dne se stal tým SSZ, který dokázal soupeře notně potrápit, ale v klíčových momentech se mu lepila smůla na paty. Velmi vyrovnaný boj se sváděl také o poslední postupová místa a zejména Proradost měla opravdu smůlu, neboť jim v posledním kole vyfoukl druhé postupové místo Albi mölkky team.

Dalším překvapením turnaje se již první den stal tým Za Zruč veselejší, který dokázal vybojovat nakonec druhé místo v základní skupině, když zaostal pouze za vítěznou Tomirou. Tým složený ze zkušených zručských mölkkových harcovníku (Monika, Mária, Martin a Leoš) si duely v základní skupině užíval a dokázal porazit i dosud neporažený tým Tomira, když v tomto zápase až překvapivě exceloval Leoš.

Po základních skupinách jsme měli dva neporažené týmy a to Třináctou mölkku a také pro někoho možná trochu překvapivě tým SEMTAMŤUK. V boji o nasazení se však tyto dva týmy musely sklonit před Tomirou.

Po prvním hracím dnu jsme tedy znali čtvrtfinalisty, ale pro vyřazené týmy turnaj také ještě nekončil. Všech sedm se jich přihlásilo do nedělního turnaje „Poslední šance“. Po skvělých výkonech bylo potřeba doplnit energii, a tak galavečer s mölkky odstartoval tradičně bohatým rautem. Dalším bodem programu bylo zhodnocení roku 2017 a představení plánů na rok 2018. A pak přišlo vyvrcholení večerního programu, tedy vyhlášení ankety za rok 2017. Výsledky naleznete na našem webu v sekci anketa. Po skončení oficiálního programu pokračovala volná zábava, někdo hrál bowling, jiní šipky, další dlouze diskutovali o mölkky (mimochodem nejvíce o Mistrovství světa, které se letos konalo právě v Rakovníku) atd., ale důležité bylo, že se snad všichni dobře bavili.

Druhý den ráno jsme po vydatné snídani odstartovali turnaj „Poslední šance“. V něm startovalo celkem 7 týmů, a tak se hrálo opět ve dvou skupinách systémem každý s každým. Postupovaly vždy dva nejlepší týmy ze skupiny. Skupině A kraloval tým Mölkky Bystrc I, který si připsal cenné skalpy jak SSZ A, tak i Proradosti. Skupinu B ovládl tým Mölkky Bystrc II a po rozstřelu se do semifinále probil na úkor domácího CAFEXU tým SSZ. Semifinále ovládly týmy PRORADOST a Mölkky Bystrc I, které čekalo finále a boj o unikátní trofej. Stálo to opravdu za to, nejprve PRORADOST diktovala průběh hry a vedla už dva nula, ale Mölkky Bystrc I a zejména Zdenča se nevzdaly a nakonec zvrátily průběh zápasu a zvítězily 3:2. Finále tedy byla opravdu mölkková podívaná. Boj o třetí místo pak pro sebe rozhodl nováček ze SSZ, který dokázal přehrát Mölkky Bystrc II.

Ve čtvrtfinále hlavního turnaje se ke skvělým hodům přidalo i napětí a začalo se i více taktizovat. Nejprve tým Men O´Mölkk dokázal ve fantastickém duelu těsně zvítězit nad týmem Za Zruč veselejší, když jejich duel byl jedním z nejlepších zápasů, které byly na turnaji k vidění. Tým Tomira dokázal využít skvělé hry všech členů týmu a vyřadit z bojů o finále ambiciózní Albi Mölkky Team. Prestižním duelem byl také souboj Třinácté mölkky s týmem Za Zruč veselejší D, který nakonec po lítém boji ovládl tým Třináctá mölkka, když zejména hody Tondy dokázaly zamávat s psychikou soupeře. V posledním čtvrtfinálovém duelu potvrdil SEMTAMŤUK svojí taktickou vyzrálost a zvítězil nad týmem Lobestar hladce 3:0.

V prvním semifinále pak v repríze loňského finále Tomira opět skolila německý Men O´Mölkk. Třináctá mölkka pak potvrdila roli favorita a porazila SEMTAMŤUK, když přesnou ruku podpořila i lepší psychickou odolností, a tak se mohla radovat z postupu do finále.

Ale i vyřazené týmy měly stále o co hrát, hrálo se o body do Česko-moravského poháru. A tak byly i souboje o páté až osmé místo plné emocí a napětí. Nakonec se na páté místo probil Albi Mölkky Team, který dokázal přehrát nejprve tým Za Zruč veselejší a poté v boji o páté místo také další zručský tým Lobestar.

I v boji o bronzové medaile bylo vidět několik opravdu skvělých hodů. SEMTAMŤUK skvěle vzdoroval týmu Men O´Mölkk. Rozhodující hru však nakonec ovládl německý tým a mohl tak slavit cenné třetí místo v turnaji.

Finále bylo napínavé až dokonce a nemělo jednoznačného favorita. Tomira vstoupila do finále excelentně a hladce ovládla první hru a ani soupeř nechyboval, takže byly k vidění excelentní hody. Další průběh hry byl nesmírně vyrovnaný, ale nakonec šel tým Tomira do trháku a vedení 2:1 na hry. Pak ale na ruce obou soupeřů dolehla trošku nervozita, první se však vzpamatovala Tomira, která nakonec zavřela zápas Pavlovou jedničkou a mohla slavit obhajobu loňského triumfu.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem sponzorům, zvláště pak Sportovnímu centru CAFEX za poskytnutí veškerého zázemí, Justové pálenici za zaplacení rautu, městu Rakovník za pořízení originálních trofejí, členům ČSM za výbornou reprezentaci svazu a všem týmům za účast na Rakovnickém mölkkování. Speciální díky patří také všem, kteří se podíleli na realizaci tohoto víkendu, zvláště pak Markétě, Leošovi a dalším. Doufám, že jste si Rakovnické mölkkování užili, dobře si zahráli a věřím, že se opět sejdeme na dalším turnaji ČESKO–MORAVSKÉHO poháru, tentokrát v Brně. Už 4. halové mistrovství ČR pomalu klepe na dveře. A pamatujte, že svaz jste vy!!!

Pepa Buzek – sekretář ČSM

PS: Kompletní výsledky hlavního turnaje (Základní skupiny, Předkolo Play off a Play off)

 

—————

Zpět


Kontakt

Český svaz MÖLKKY

Sídlo:
Stranný 39
257 56 Neveklov
IČO - 22758003

Doručovací adresa:
Koniklecová 454/8
634 00 Brno